Naixement
Quan Hera va descobrir que Leto estava embarassada i que Zeus era el pare, va prohibir que donés a llum en terra signatura, o el continent, o qualsevol illa del mar. En el seu passejar, Leto va trobar la recentment creada illa flotant de Delos, que no era el continent ni una illa real, i va donar a llum allà. L'illa estava envoltada de cignes. Després, Zeus va assegurar Delos al fons de l'oceà. Més tard aquesta illa va ser consagrada a Apol·lo.

També s'afirma que Hera va segrestar a Ilitia, la deessa dels parts, per evitar que Leto donés a llum. Els altres déus van enganyar a Hera perquè la deixés anar oferint-li un collaret d'ambre de vuit metres de llarg. Els mitógrafos coincideixen que primer va néixer Artemisa i aquesta va ajudar a néixer a Apol · lo, o que Artemisa va néixer un dia abans que Apol · lo, a l'illa d'Ortigia, i que va ajudar a Leto a creuar el mar fins Delos el dia següent per donar a llum a Apol·lo. Apol·lo va néixer el 7è dia de Targelión, segons la tradició delia o al mes de Bisiosegún la tradició délfica. Els dies 7 º i 20 º, llunes nova i plena, van estar des de llavors consagrats a ell.

Joventut
Quatre dies després del seu naixement, Apol · lo va matar al drac ctónico Pitó, que vivia a Delfos al costat de la font de Castalia. Aquesta font era la que emetia els vapors causants de que l'oracle de Delfos fes les seves profecies. Hera va enviar a la serp per perseguir i matar a Leto per tot el món. Per protegir la seva mare, Apol · lo va suplicar a Hefest un arc i fletxa. Després rebre'ls, Apol · lo va arraconar a Pitó en la cova sagrada de Delfos.27 Apol · lo va matar Pitó però va ser castigat per això, ja que Pitó era un fill de Gea.

Hera va enviar llavors al gegant Ticio a matar a Leto. Aquesta vegada Apol · lo va ser ajudat per la seva germana Artemisa en la protecció de la seva mare. Durant la batalla Zeus va cedir finalment la seva ajuda i va llançar a Ticio al Tàrtar. Allí va ser subjectat a terra de roca, descobrint noves acres, i una parella de voltors li menjaven el fetge diàriament.