Àiax és un heroi llegendari de l'antiga Grècia. Era rei de Salamina, una illa de Grècia. El seu pare era Telamó. També és germanastre de Teucre i cosí d'Aquil·les.
Era de gran estatura, de cos colossal i era el segon en força i valentia. Ell i Aquil·les van ser entrenats junts pel centaure Quiró, el mateix que prèviament havia entrenat els seus pares. En el camp de batalla comandava les seves tropes empunyant una magnifica destral i un immens escut fet de set pells de bou i una capa de bronze. No és ferit en cap de les batalles descrites en la Ilíada i és l'únic dels personatges principals que no rep ajuda de cap dels déus partícips en les guerres. Per això, Àiax és considerat el paradigma de treball dur i perseverança.

external image 2355298180_1f02731e57.jpgÀiax portan el cos d'Aquil·les
external image 250px-Ajax_body_Achilles_Louvre_F201.jpgÀiax portan el cos d'Aquil·les protegit per Hermes (a l'esquerra) i per Atenas (a la dreta)
external image 250px-Realm_of_Flora_%28detail_of_Ajax%27s_suicide%29_by_Nicolas_Poussin.jpgQuan Àiax es ca suicidar deixan la seva espasa i tirant-se a sobre